Voetreflexologie / Manuele neurotherapie

 

Voetreflexologie: de oorsprong

Zenuwreflexologie (N.R.) is een afgeleide van de voetreflexologie. Specifieke punten op de botstukken van de voet staan ”reflectoir“ in relatie tot specifieke zenuwen of zenuwstructuren. Elk punt heeft een rechtstreekse invloed op één bepaalde zenuw of één bepaalde zenuwstructuur en de daaraan vasthangende weefsels.

Hoe voetreflexologie het natuurlijke evenwicht van lichaam en geest herstelt is eigenlijk al meer dan 4000 jaar bekend. Want, volgens de geschiedenisboeken werd de heilzame werking van voetmassages al in het oude Egypte, China en India toegepast. Begin 1900 werd de natuurlijke geneeswijze vervolgens herontdekt door de Amerikaanse arts W.H. Fitzgerald die geruime tijd in China verbleef en er zo mee in contact kwam. Hij wordt gezien als grondlegger van de moderne voetreflextherapie. Midden jaren vijftig van de vorige eeuw introduceerde vervolgens de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquardt de voetreflextherapie in Europa.

 

Hoe werkt een voetreflexmassage?

Eigenlijk draait het erom druk uit te oefenen op die reflexzones in je voet: strijken, kneden en kloppen. Hierop reageren de zenuwen in je voeten door prikkels uit te zenden naar allerlei delen in je lijf. Op die manier stimuleer je de bloedcirculatie in je huid en spieren. Hierdoor verbetert vervolgens zowel de zuurstofvoorziening als de opname van voedingsstoffen in je lichaam, maar stimuleer je ook de afvoer van afvalstoffen. Het resultaat? Blokkades in je lichaam worden opgeheven waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam z’n werk kan doen. Hierdoor wordt het natuurlijke evenwicht tussen lichaam en geest hersteld. En uiteraard zorgt zo’n behandeling er eveneens voor dat je je ontspannen voelt en gewoonweg beter in je vel zit.

 

 

 

 

Welke klachten zijn te behandelen?

Enkele voorbeelden : hoofdpijn, migraine, allergieën, sinusitis, astma, rugklachten, nekklachten, ischias, jicht, constipatie, darmkrampen, diarree, slaapstoornissen, stress, ...

 

Wat kan ik verwachten  van een behandeling?

  • Het zelfhelend vermogen van uw lichaam wordt gestimuleerd.
  • Het lichaam ontdoet zich van afvalstoffen.
    Uitzonderlijk kan dit gepaard gaan met ontgiftingsverschijnselen als lichte hoofdpijn en veel plassen.

  • Eventuele huidige klachten kunnen in eerste instantie verergeren.
    Meestal gaat dit weer over binnen de drie dagen.